Mi az igazán stabil tetőszerkezet titka?

Amikor a tetőnket szeretnénk megjavíttatni, bizony gondolnunk kell arra is, hogy az tényleg jól meg legyen csinálva. Fő szempont a stabilitás, valamint a szerkezet vízáteresztési képességének megoldása – de mire kell odafigyelni szakemberként, valamint megrendelőként? Íme, cikkünkben a teljes körű válasz, amit érdemes tudnod a témával kapcsolatban.

Mi a jó tartógerenda ismérve?

A tartógerenda legyen elég vastag, készüljön a megfelelő fa anyagból, és semmiképp ne legyen sérült vagy korhadt. Ez a három szempont kell, hogy teljesüljön az igazán jó minőséghez. Minden gerenda a pontos szerkezeti konstrukcióhoz igazodik.

Mivel kell a rögzítést megoldani?

A rögzítést hogyan kell megoldani – a gerendáét? A megfelelő csuklószerkezet, mely vasból, acélból van, de nem ritka a szögek és kötőanyag használata sem. Mindig az építőipar mérnöki terve fogja meghatározni, hogy hogyan kellene eljárnunk.

Mire jó a biztosító – ha gond lenne?

A biztosító feladata, hogy fizessen, ha a mérnök vagy a kivitelező hibázik. Ilyenkor jellemzően nagy kár keletkezik – a felelősségbiztosítás pedig ezt a kárt állja. Amennyiben a megfelelő szakmai keretek között történt a károkozás, a biztosító köteles fizetni. Általában pár tízmillió forintig szoktak biztosítást kötni a különféle építőipari cégek.

Építtetőként ki képviseli az érdekeinket?

Ki az, aki építtetőként az érdekképviseletünket el fogja látni? Hiszen, lehetséges, hogy nem értünk annyira a témához. A válasz az, hogy az építési műszaki ellenőr – ő szakmailag is rendkívül jól képes átlátni a különféle hibákat.