5 érdekes tévhit

A guggolástól óriási fenekem lesz.“

A fenékgyakorlatok királya, mint ahogy a legnagyobb zsírégető gyakorlatok királya is, a guggolás. Kutatások bizonyították, hogy a guggolások megemelik, feszesítik és erősítik a feneket, ám a legfontosabb a helyes tartás. Ezután elegendő, ha leül egy képzeletbeli székre, amivel tökéletesen átdolgoztatja az ülő izmokat, később pedig újra feláll.

A célzott kardió edzéssel csak a fenekemről égetek zsírt.”

Természetesen a taposógépekben semmi rosszat nem látunk, és igen, formálhatják a harántcsíkolt típusú izomszövetet, valamint segíthetnek az izomépítésnél, de ugyanez elérhető pl. a biciklizésnél is. Így tehát az elsődleges zsírégetés egy bizonyos területről elképzelhetetlen.

A fitness teremben speciális fenék gyakorlatokat végzek.”

Nagyon sok olyan gyakorlat létezik, amelyek szépen formálják a feneket és a hamstringet (comb hátsó részén található izom) is. Ezek közé a gyakorlatok közé tartoznak a felhúzások, a hiperextenziók – hipernyújtások, kitörések, guggolások súlyokkal. Viszont csak egy gyakorlatot alkalmazni nem elég.

Sprintelek, hogy szép fenekem legyen.“

A futóknak, de főleg a sprintelőknek nagyon fejlettek az izmaik a testük hátsó részén, és igen, a sprintelés tényleg jó hatással van a fenékre. Ám a sprintelés egy magas intenzitású tevékenyég, amelynél gyakran sérülések történnek, ami az edzések és az izomzat fejlesztésének csökkentéséhez vezet. A sprintnek köszönhetően nem fog csökkenni a zsír a hátsójáról.

A proteinektől nagy fenekem lesz.“

Ennél a pontnál meg kell állnunk egy pillanatra és egyszer és mindenkorra elmagyarázni, hogy a fenék nem nő meg semmilyen ételtől és protein keveréktől sem. A protein nem valamilyen varázslatos készítmény, hanem egy táplálékkiegészítő, amely a nehéz edzés után táplálja az izmait és segít nekik a regenerálódásban.