Elektronikai alkatrészek

Milyen elektronikai alkatrészek vannak egy CNC gépben vagy Fanuc robotban?

A robotok elektronikája rendkívül komplex és összetett. Talán nem is hinnénk, hogy hány alkatrész, gépelem található benne, vagy hogy a vezérlőberendezése mennyire bonyolult.

Annak érdekében, hogy láthassuk, hogy milyen komplex gépszerkezetekről beszélünk, érdemes lehet picit közelebbről megvizsgálni ezen szerkezetek működését, mechanizmusát.

Tengelykapcsolók

A tengelykapcsoló a nyomaték átvitelére alkalmas mechanikai egység. Jellemzően nagy hatásfokú, a mechanikai súrlódások és az elemek pörgetéséhez szükséges. Többféle tengelykapcsoló is létezik – ilyen például a tárcsás vagy Hardy-féle tengelykapcsoló.

Szervo motorok

A szervomotor egy olyan különleges motor, mely lehetővé teszi a motortengely pontos pozíciójának és fordulatszámának és/vagy gyorsulásának a precíz irányítását. Megfelelő szabályozástechnika és érzékelők használata elengedhetetlen a megfelelő működéséhez.

A szerszámgépekben segédhajtás szerepük volt pár évtizede.

Csapszegek

A csapszegek arra valók, hogy különféle gépelemeket rögzítsünk egymáshoz azok segítségével. Ezek kicsiny méretűek, kifejezetten fontos a megfelelő mechanikai méretezés, mert a csúsztatófesztültség folyamatosan terheli őket.

Mire kell nagyon odafigyelni a tervezési munkáknál?

A rezgésvédelem és különféle mechanikai rezgésekre történő hangoltság nagyon fontos, mert bizonyos rezonancia, frekvencia közelében akár szét is eshet a berendezés. Emiatt is kiemelkedően fontos az, hogy ne csak a mechanikai méretezéseket végezzük el, ha ilyen gépeket szeretnénk tervezni.

Hogyan kell karbantartani egy CNC gépet?

Egy CNC gép karbantartásánál kiemelkedően fontos, hogy az soha ne álljon le. Mert ekkor a termelés is megáll, és az üzemi működés veszélybe kerülhet. Nagyon fontos, hogy rendszeresen vigyük szervízbe a forgácsoló gépet. Ebben is lehet segítségünkre egy jó exchange szerviz.