Szerverüzemeltetés – mit érdemes tudni a témával kapcsolatban?

A szerverek üzemeltetése mindig is egy érdekes téma, témakör volt az informatikusok számára. Mit takar pontosan ez a fogalom, és miért jelenthető ki egyértelműen, hogy szükséges eleme minden egyes céges, vállalati infrastruktúrának? Íme, lássuk a teljes választ a kérdésre – minden a szerverüzemeltetésről egy helyen!

Hol találkozhattál először a szerver fogalmával?

Jó eséllyel informatika órán középiskolában – hiszen, pár szóban elmondják, hogy pontosan mi a szerver, és hogy ennek mi a szerepe. Jó eséllyel többet nem fogtok tanulni a témáról – például, nem fogunk szervert telepíteni a gépünkre – de a szerver fogalmával jó eséllyel találkozhatsz ilyen formán.

Ha programoztál lokálon – akkor így futhattál bele

Volt már arra példa, hogy programkódokat írtál localhoston? Akkor jó eséllyel találkozhattál az XAMPP vagy WAMP szerverek fogalmával. Ezek tulajdonképpen telepített szerverkörnyezetek a gépeden, melyek segítségével ugyanúgy tudsz webes applikációkat futtatni.

Mi az a Cloud technológia?

A felhőalapú technológia egy különleges és egyedi megoldás, melyet rengetegen használnak manapság. Ennek az az oka, hogy sokkal nagyobb tárhely és teljesítmény érhető el a külsős megoldással, mint egyébként, valamilyen lokális gépet vagy szervert használva.

Mennyibe kerül a szerverüzemeltetés manapság?

Mivel a feladat a rendszerüzemeltetés témakörébe tartozik, ezért pont annyiba, mint bármilyen egyéb rendszergazda szolgáltatás. Nagyjából 10-20000 Ft egy külsős szakértő vagy cég óradíja, ez az az összeg, amiért a magyar vállalkozói szektorban jó szakértőket találhatunk.